Workshop Natural Horsemanship voor de vrijwilligers
Begin januari hebben de vrijwilligers een workshop Natural Horsemanship gehad.
Toen wij twee en een half jaar geleden bij deze manege begonnen, hebben we hier al iets van meegekregen en konden we onze lessen draaien. Deze workshop ging hier wat dieper op in.
De workshop begon met het 'aansturen' van de paarden zonder ze aan te raken. Want hoe zorg je ervoor dat de paarden die los in de bak lopen precies daar gaan lopen waar jij wil dat ze gaan lopen? Dat bleek toch een stuk moeilijker te zijn dan gedacht als je alleen maar lichaamstaal mag gebruiken.
Hierna werd de workshop uitgebreid met lopen naast je paard zonder aan het touw te trekken. Welke lichaamstaal gebruik je om je paard te sturen in de richting die jij wil. Daarna mochten de vrijwilligers ervaren hoe het is om ruiter zijn en te communiceren met je begeleider. Daarvoor kregen ze een blinddoek om, want dan ervaar je echt hoe afhankelijk je bent van je begeleider. Een van de ruiters liep zelfs alleen in de bak rond zonder begeleider zonder dat hij het zelf in de gaten had. Even later was er wat hilariteit toen hij ook nog van het paard afgleed, maar dat leverde gelukkig geen verwondingen op.
Het was een hele ervaring voor de vrijwilligers. Een ervaring die ze zeker in de lessen kunnen toepassen. Ze hebben hun ervaringen beschreven en een paar ervan zijn leuk om te delen:
'Kom niet te laat, want dan ga je haastig naar je paard. Je paard en ruiter voelen dat en dan begin je niet goed.' 'Maak eerst contact met je paard, voordat je hem uit de stal haalt en met hem gaat werken.' 'Loop als een vriend samen met je paard.' 'Loop zoveel mogelijk naast je ruiter en maak contact met je ruiter, dan is je ruiter minder onzeker.' 'Op de juiste manier naast de paard lopen zorgt ervoor dat je paard zich minder opgesloten voelt.' 'Heb aandacht voor je ruiter vanaf het begin tot en met het eind, dan ben je van cruciale meerwaarde voor je ruiter op het gebied extra ogen, oren en zekerheidsgevoel.' Kortom ... met de juiste houding en de juiste communicatie doet je paard wat jij wil en voelt je ruiter zich veilig.
De lesleidsters hebben deze training al eerder gehad en hebben in maart een verdiepende training gehad. Zo blijven we up-to-date en kunnen we het optimale halen uit onze ruiters en onze lessen.
Hierna kregen we een lezing over epilepsie. De manege is gelegen op het terrein van stichting Sein, waar veel mensen wonen met epilepsie. We hebben ook onder onze leden ruiters die een vorm van epilepsie hebben. Deze lezing was erg interressant en gaf ons zeker enig inzicht in hoe we dit kunnen herkennen bij onze ruiters en hoe we kunnen reageren. Het was een lange en leerzame dag.